Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Τα αστικά λεωφορεία του Μαραθώνα και οι προσλήψεις του 2025 στις συγκοινωνίες της Αθήνας

Share

    Τα “περίπου” αστικά λεωφορεία του Μαραθώνα: Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η νέα λεωφορειακή γραμμή η οποία θα συνδέει το Μαραθώνα με τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας του Προαστιακού και τέσσερα δρομολόγια ανά κατεύθυνση ημερησίως, συχνότητα που μάλλον παραπέμπει περισσότερο σε (υπεραστικά) ΚΤΕΛ παρά σε αστικά λεωφορεία. Δεν θα μπορούσε όμως να γίνει διαφορετικά -σε αυτή τη φάση- καθώς τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται με λεωφορεία των ιδιωτών που έχουν αναλάβει τις γραμμές της Ανατολικής (και σε λίγες μέρες και της Δυτικής) Αττικής.

    Σύμφωνα με τη σύμβαση, υπάρχει το περιθώριο να αυξηθούν ως ένα ποσοστό τα δρομολόγια των ιδιωτών, όπως θα συμβεί και σε αυτή την περίπτωση, το οποίο όμως είναι μικρό αφού ο αριθμός των λεωφορείων είναι πεπερασμένος. Πριν από λίγες μέρες, στον Μαραθώνα πραγματοποιήθηκε και σχετική εκδήλωση του δήμου για την έλευση των αστικών λεωφορείων. Συνολικά, o Δήμος Μαραθώνα θα εξυπηρετείται από 14 δρομολόγια: 2 από Γραμματικό, 2 από και προς Βαρνάβα, 4 από Μαραθώνα προς Παραλία Μαραθώνα και 6 από και προς Νέα Μάκρη.

    Υπενθυμίζεται, ότι ο Μαραθώνας και η Νέα Μάκρη εξυπηρετούνται και από τη λεωφορειακή γραμμή 310 (Ραφήνα – Μάτι – Νέα Μάκρη – Μαραθώνας) η οποία εδώ και ένα χρόνο έχει και κάποια δρομολόγια που φτάνουν ως το Γραμματικό. Πρέπει τέλος να αναφερθεί πως τα πρώτα αστικά λεωφορεία έφτασαν στο Μαραθώνα από το καλοκαίρι του 2018 με αφορμή την τραγική πυρκαγιά στο Μάτι.

    Εργασίες μεταξύ Φαλήρου – Πειραιά: Εργασίες για την αντικατάσταση των παλιών ξύλινων στρωτήρων (τα κομμάτια ξύλου πάνω στα οποία ακουμπούν οι σιδηροτροχιές) βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2023 και κάθε βράδυ στο τμήμα Φάληρο – Πειραιάς της γραμμής του ΗΣΑΠ. Πρόκειται για το μοναδικό τμήμα της γραμμής στο οποίο δεν πραγματοποιήθηκαν εργασίες για την ανακατασκευή των γραμμών πριν από μία 15ετία λόγω της εκκρεμότητας του έργου της υπογειοποίησης το οποίο μπήκε ξανά και ξανά στον πάγο. Το αποτέλεσμα είναι η ταχύτητα να είναι ιδιαίτερα χαμηλό στο τμήμα αυτό, λόγω της κακής κατάστασης της σιδηροδρομικής υποδομής. Η τελευταία εργολαβία για το τμήμα Φάληρο – Πειραιάς περιλαμβάνει την αντικατάσταση 1.000 στρωτήρων και μέχρι στιγμής έχουν αντικατασταθεί περίπου 850, επομένως αναμένεται ολοκλήρωση του έργου μέσα στους επόμενους μήνες. Με την ολοκλήρωση των έργων αναμένεται να επέλθει μία μικρή αύξηση της ταχύτητας των συρμών που φτάνουν ή αναχωρούν στο σταθμό του Πειραιά, όχι όμως ιδιαίτερα σημαντική αφού αυτό θα απαιτούσε πιο εκτεταμένες εργασίες ανακατασκευής της υποδομής.

    Όσο για το έργο της υπογειοποίησης, το οποίο θα έλυνε πολλά προβλήματα, επισήμως παραμένει στον πάγο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης αν και η δημοτική αρχή του Πειραιά προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να το προωθήσει.

    Προσλήψεις στις συγκοινωνίες το 2025: 370 προσλήψεις στις συγκοινωνίες της Αθήνας, δηλαδή στην ΟΣΥ και την ΣΤΑΣΥ περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2025. Δεδομένων πάντως των μεγάλων καθυστερήσεων στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, θα είμαστε τυχεροί αν δούμε απλά και μόνο προκήρυξη των παραπάνω θέσεων μέσα στην επόμενη χρονιά με την τοποθέτηση του προσωπικού να έρχεται αργότερα.

    Ζητούνται διευθυντές: Στην προκήρυξη δύο θέσεων γενικών διευθυντών προχώρησε η Ελληνικό Μετρό. Πρόκειται για τη θέση του Γενικού Διευθυντή Έργων και τη θέση του Γενικού Διευθυντή Λειτουργίας, Υποστήριξης και Ανάπτυξης. Η ανάρτηση των προσκλήσεων στη Διαύγεια έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου, ενώ οι αιτήσεις γίνονταν δεκτές ως τη 1 Οκτωβρίου. Οι υποψήφιοι όφειλαν να είναι διπλωματούχοι Μηχανικού, κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με εργασιακή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών.

    Από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται ακάθεκτη η «αιμορραγία» προσωπικού των συγκοινωνιών της Αθήνας μέσω μετατάξεων προς το συγκοινωνιακό φορέα της Θεσσαλονίκης. Τις τελευταίες μέρες είχαμε δύο αποφάσεις για τη μετάταξη ενός ηλεκτρολόγου της ΣΤΑΣΥ και ενός τεχνίτη της ΟΣΥ προς τον ΟΑΣΘ.

    Πληρωμή ΚΤΕΛ: Ενώ οδεύουμε προς το τέλος των απευθείας αναθέσεων υπηρεσιών για αστικά δρομολόγια, συνεχίζονται οι πληρωμές προς τα ΚΤΕΛ. Ο ΟΑΣΑ πραγματοποίησε δαπάνη ύψους 571.874,26 ευρώ που αφορά υπηρεσίες εκτέλεσης αστικών και ειδικών τοπικού χαρακτήρα δρομολογίων στην περιοχή αρμοδιότητας ΟΑΣΑ, βάση σύμβασης, και συγκεκριμένα την εκκαθάριση για την περίοδο 1-28 Απριλίου 2024. Το ποσό κατανέμεται ως εξής: 310.621,13 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Κορινθίας, 194.658,86 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Αττικής, 43.596,04 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Θηβών και 22.998,23 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Εύβοιας.

    Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έλαβε απόφαση για την καταβολή επιχορήγησης ύψους 3.936.268,82 ευρώ με ΦΠΑ για τον μήνα Σεπτέμβριο έτους 2024 που αφορά την κάλυψη του κόστους παροχής συγκοινωνιακού έργου από ιδιώτες. Επιπλέον, ο ΟΑΣΑ έλαβε 1.608.111,87 ευρώ από το υπουργείο για την κάλυψη της δαπάνης από συμβάσεις με εταιρείες παροχής συγκοινωνιακού έργου.


    Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Στην Ελλάδα…

    …και στον κόσμο


    Από τη Διαύγεια

    • Δαπάνη ποσού 2.032.601,32 ευρώ με ΦΠΑ προς την HELLAS SMARTICKET A.E. που αφορά καταβολή αποζημίωσης ζημιών και βανδαλισμών 4ου, 5ου, 6ου έτους της περιόδου υπηρεσιών της ως άνω αναφερόμενης σύμβασης
    • Έγκριση καταβολής ποσού 1.937.184,38 ευρώ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον Ιούλιο 2024 προς την ανάδοχο εταιρεία HELLAS SMARTICKET A.E.

    • Έγκριση αιτήματος παραχώρησης χώρου στο Σύνταγμα για μία μέρα στην Οικουμενική
      Ομοσπονδία Κωνσταντινοπολιτών για πραγματοποίηση εκδήλωσης

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα