Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, 2024

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου: Μεταβολές δρομολογίων Λεωφορείων και Τραμ λόγω των παρελάσεων – Κλείνει ο σταθμός Σύνταγμα του Μετρό

0
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και μεταβολές δρομολογίων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς θα τεθούν σε ισχύ το πρωί της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου 2024 σε όλους τους δήμους της Αττικής λόγω των μαθητικών παρελάσεων για την εθνική επέτειο. Σημειώνεται πως όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας θα κινούνται με πρόγραμμα δρομολογίων Κυριακής και αργιών. Όπως ενημέρωσε η...

Η αχίλλειος πτέρνα του Μετρό και οι καθυστερήσεις στη γραμμή 3 – Τι αλλάζει στο σταθμό Μοναστηράκι

Share

    Η παλαιότητα του τροχαίου υλικού τείνει να μετατραπεί σε αχίλλειο πτέρνα του Μετρό, οδηγώντας σε συχνές βλάβες των συρμών, αραιότερα δρομολόγια και -σε συνδιασμό με την αυξανόμενη επιβατική κίνηση- σε εντονότερα φαινόμενα συνωστισμού. Συμβάντα όπως το χτεσινό, όπου δύο διαδοχικοί συρμοί υπέστησαν βλάβες σχεδόν ταυτόχρονα, προκαλώντας σημαντικό πρόβλημα συγκέντρωσης επιβατών στην αποβάθρα του σταθμού Σύνταγμα, μπορεί να είναι ακραία, τα παράπονα όμως των επιβατών για καθυστερήσεις είναι καθημερινά.

    Εδώ και πολλά χρόνια, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η προμήθεια νέων συρμών για τις γραμμές 2 και 3 (οι συρμοί πρώτης γενιάς έχουν φτάσει τα 25 χρόνια ενώ της δεύτερης τα 20), με προτεραιότητα σε διρευματικούς συρμούς που θα μπορούν να πραγματοποιούν δρομολόγια από και προς το Αεροδρόμιο όπου η κατάσταση σήμερα είναι οριακή. Χωρίς όμως να έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και με άλλα έργα να έχουν υψηλότερη προτεραιότητα για το Υπουργείο Υποδομών, είναι άγνωστο πότε η προμήθεια αυτή θα προχωρήσει.

    Την ίδια ώρα, η ΣΤΑΣΥ προσπαθεί να διορθώσει το πρόβλημα των καθυστερήσεων τις ώρες αιχμής μέσω επανασχεδιασμού των δρομολογίων. Πριν από λίγες μέρες, επισκεπτόμενος το ΚΕΛ του Συντάγματος, ο Υφυπουργός Μεταφορών Βασίλης Οικονόμου ανακοίνωσε πως «για πρώτη φορά» η συχνότητα των δρομολογίων κατά την πρωινή ώρα αιχμής στη γραμμή 3 είναι τα 4 λεπτά. Μία δήλωση που προφανώς και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεδομένου του ότι (τουλάχιστον στα χαρτιά) αυτή ήταν η επίσημη συχνότητα των δρομολογίων και τα προηγούμενα χρόνια, ενώ τα δρομολόγια έχουν υπάρξει και συχνότερα σε παλαιότερες περιόδους.

    Όπως μαθαίνουμε πάντως, ο νέος σχεδιασμός των δρομολογίων έχει να κάνει με  την αποσύνδεση των αεροδρομιακών δρομολογίων από τα υπόλοιπα δρομολόγια της γραμμής. Έτσι, οι συρμοί από και προς το Αεροδρόμιο δεν θα έχουν πλέον προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων, πράγμα που σημαίνει πως από τους σταθμούς θα διέρχεται ο πρώτος διαθέσιμος συρμός, αντί να αναμένουν πρώτα τη διέλευση των αεροδρομιακών. Πέρα από τις πρωινές ώρες, σημαντικά προβλήματα με τις συχνότητες υπάρχουν και αργά το απόγευμα αλλά και τα Σαββατοκύριακα λόγω αύξησης της επιβατικής κίνησης.

    Τέλος, στο χτεσινό περιστατικό στο Σύνταγμα πολύ κακή εντύπωση έκανε η αναποτελεσματική προσπάθεια διαχείρισης του κοινού από το προσωπικό του σταθμού. Από τη ΣΤΑΣΥ αναφέρεται πως δεν ήταν δυνατό να ζητηθεί από τους επιβάτες να αποχωρήσουν από την αποβάθρα αλλά ούτε και να κλείσει ο σταθμός (ή έστω η αποβάθρα) προσωρινά. Πρόκειται πάντως για δύο μέτρα που εφαρμόζονται ευρέως στο εξωτερικό σε σταθμούς και χρονικές περιόδους όπου υπάρχει πρόβλημα συνωστισμού.

    Παρέμβαση για την ασφάλεια στο Μοναστηράκι: Παρελθόν θα γίνει σε λίγο καιρό το μεγάλο «κενό μεταξύ συρμού και αποβάθρας» στο σταθμό Μοναστηράκι του ΗΣΑΠ. Ως γνωστόν, καθώς ο σταθμός, που χρονολογείται στο 1895, είναι κατασκευασμένος σε στροφή, υπάρχουν σημεία της αποβάθρας όπου η απόσταση μεταξύ των σταθμευμένων συρμών και της αποβάθρας είναι σημαντική, ενώ ανά καιρούς συμβαίνουν και μικροατυχήματα από επιβάτες που δεν είναι προσεκτικοί κατά την επιβίβαση ή αποβίβαση. Αυτό τον καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την επέκταση της αποβάθρας έτσι ώστε το κενό αυτό να μειωθεί. Πρόκειται για μεταλλικές κατασκευές (ή “gap fillers”) οι οποίες θα εφαρμόσουν πάνω στην αποβάθρα, μειώνοντας το κενό και προσφέροντας περισσότερη ασφάλεια. Ακόμα μία περίπτωση που ισχύει το ρητό «κάλλιο αργά παρά ποτέ».

    Ηλεκτροδηγοί Τραμ κατά Δημάρχου Γλυφάδας: Ευθύνες στη δημοτική αρχή της Γλυφάδας επιρρίπτει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττική μετά το νέο περιστατικό τραυματισμού ενός ανηλίκου σε διάβαση του Τραμ στο κέντρο της Γλυφάδας την περασμένη Δευτέρα. Όπως αναφέρουν, ο δήμος δεν έχει προχωρήσει στο κλάδεμα των θάμνων στο σημείο όπου συνέβη αντίστοιχο ατύχημα πριν από ενάμιση μήνα, ή σε άλλο παραλιακό τμήμα της γραμμής, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα με την ορατότητα. Το σωματείο επίσης συνδέει την αδιαφορία του δήμου με την επιθυμία του δημάρχου για κατάργηση του τραμ (η οποία είχε εκφραστεί και δημόσια πριν από καιρό). Η δική μας απορία βέβαια είναι για ποιο λόγο δεν παρεμβαίνει η ΣΤΑΣΥ μέχρι στιγμής…

    Πληρωμή leasing: Το ποσό των 201.048,66 ευρώ δαπάνησε η ΟΣΥ για εξωσυμβατικές δαπάνες συντήρησης των μισθωμένων λεωφορείων και πιο συγκεκριμένα εξαιτίας υλικών ζημιών που προκλήθηκαν από τροχαία ατυχήματα σε 331 περιπτώσεις. Επιπλέον, για την 41η συμβατική περίοδο του Leasing (5η του 2024), πληρώθηκαν 984.381,44 ευρώ με ΦΠΑ προς την MED BUS & TRUCK CENTER, 546.006,72 ευρώ με ΦΠΑ προς την ΕΘΝΙΚΗ LEASING και 393.308,16 ευρώ με ΦΠΑ προς την ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ, ενώ για την 42η συμβατική περίοδο (6η του 2024), πληρώθηκαν 492.190,72 ευρώ με ΦΠΑ προς την MED BUS & TRUCK CENTER και 196.654,08 ευρώ με ΦΠΑ προς την ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ.

    Μιλώντας για leasing, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε -βάση χρονοδιαγράμματος- την άφιξη των πρώτων από τα 300 λεωφορεία που θα προμηθευτεί η ΟΣΥ μέσω leasing για περίοδο 10 ετών

    Τα εγκαίνια της γραμμής 4 του Μετρό (του Μιλάνου): Στα εγκαίνια της γραμμής 4 του Μετρό βρέθηκε πριν από δύο εβδομάδες ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας. Όχι βεβαίως της Αθήνας αλλά του Μιλάνο στην Ιταλία. Συγκεκριμένα παραδόθηκε επέκταση μήκους 7,8 χλμ με 13 νέους σταθμούς που εξυπηρετούνται από αυτοματοποιημένα τρένα χωρίς οδηγό. Ο υπουργός συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Σαλβίνι με τον οποίο και συζήτησε θέματα όπως η ανάγκη βελτίωσης του τροχαίου υλικού που χρησιμοποιεί η Hellenic Train (πάγια θέση της εταιρείας πάντως είναι πως αυτό αποτελεί ευθύνη του ελληνικού δημοσίου), το Μετρό Θεσσαλονίκης (στα εγκαίνια του οποίου κλήθηκε να παραβρεθεί), και η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων. Και στα τρία αυτά θέματα υπάρχει εμπλοκή ιταλικών εταιρειών.

    Από την ΟΣΥ σε ΑΜΚΕ η κληρονομιά των συγκοινωνιών: Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στη σημαντική απουσία ενός μουσείου το οποίο θα είναι αφιερωμένο στην ιστορία (όλων) των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας. Πιθανά εκθέματα, σήμερα βρίσκονται κλειδωμένα σε αποθήκες ή έχουν σαπίσει προ πολλού. Πριν από λίγες μέρες, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΣΥ έλαβε απόφαση για μερική ικανοποίηση του αιτήματος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας “Κέντρο Διάσωσης Ιστορικών Μεταφορικών Μέσων” στην οποία και θα διαθέσει παλαιό εξοπλισμό, «για λόγους ιστορικής διάσωσής» του. Μεταξύ άλλων θα διατεθούν παλαιά ακυρωτικά μηχανήματα, χειρολαβές λεωφορείων, πινακίδες από το εσωτερικό λεωφορείων και εμπρόσθιες πινακίδες λεωφορείων. Κρίμα που όλα αυτά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από την ίδια την εταιρεία.


    Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Στην Ελλάδα…

    …και στον κόσμο


    Από τη Διαύγεια

    • Κατακυρώθηκε στην CONFIDEX OY ο διαγωνισμός «Προμήθεια μέσων κομίστρου υπό μορφή ρολών εισιτηρίων που απαιτούνται κατά τη λειτουργία του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (Α.Σ.Σ.Κ.)» που αφορά στην παραγωγή 16.000.000 τεμαχίων λειτουργικών μέσων κομίστρου – εισιτηρίων υπό μορφή ρολών, αντί ποσού 0,0885 ευρώ ανά εισιτήριο και συνολικά 1.416.000,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
    • Έγκριση της καταβολής ποσού ύψους 472.143,18 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή τηλεματικής για τον μήνα Ιούλιο 2024 προς την ADVANCED TRANSPORT TELEMATICS A.E.
    • Έγκριση καταβολής ποσού 9.799,10 ευρώ με ΦΠΑ προς την ADVANCED TRANSPORT TELEMATICS A.E. που αφορά ζημιές τηλεματικής ευθύνης ΟΑΣΑ/ΟΣΥ για το διάστημα από 01.06.2024 έως 30.06.2024

    • Έγκριση από το Δ.Σ. αιτήματος της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών για προβολή σε σταθμούς και συρμούς. Έγκριση παραχώρησης χώρου στο Σύνταγμα στην Ένωση Επιστημονικού Προσωπικού Νοσοκομείου «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» για δράση ενημέρωσης. Έγκριση παραχώρησης χώρου στο Σύνταγμα στην «Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Νοσηλευτικής». Έγκριση για δωρεάν προβολή του χριστουγεννιάτικου θεματικού πάρκου «Ο Μύλος των Ξωτικών». Έγκριση δωρεάν προβολής της Attica Green Expo με ανταποδοτικό όφελος. Έγκριση παραχώρησης χώρου στο Σύνταγμα για την πραγματοποίηση συναυλίας από τη μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα