Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024

Στη δικαιοσύνη το μπαλάκι για τα προβλήματα του σιδηρόδρομου και εργαζόμενος σε σιδηροδρομικό έργο συμμετείχε σε κλοπές υλικού του ΟΣΕ

Share

    Μόνο συμβολικό (για να μη πούμε “επικοινωνιακό”) χαρακτήρα μπορεί να αναγνωρίσει κανείς στην επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα στον Άρειο Πάγο την περασμένη Δευτέρα προκειμένου να καταθέσει την τρίτη κατά σειρά (οι άλλες δύο από τον περασμένο Απρίλιο βρίσκονται επίσης σε εκκρεμότητα) μηνυτήρια αναφορά σχετικά με περιστατικά ασφάλειας στο σιδηρόδρομο. Άφησε πολλούς άφωνους και η δήλωση περί περιστατικών που “εγείρουν ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν αρμοδίως”. Αν ο πολιτικός προϊστάμενος του ελληνικού σιδηρόδρομου δεν μπορεί ο ίδιος να έχει τις απαντήσεις για τα προβλήματα του σιδηρόδρομου και προσβλέπει στη δικαιοσύνη προκειμένου να μπει μία τάξη στους φορείς που εποπτεύει ο ίδιος, τότε δεν βλέπουμε πώς μπορεί να αλλάξει κάτι προσεχώς.

    * * *

    Καλό θα ήταν επίσης κάποια μέλη της κυβέρνησης να κάνουν λίγο κράττει με τις δηλώσεις περί μη επικίνδυνων (ή δυνητικά επικίνδυνων) περιστατικών κάθε φορά που πάει κάτι στραβά. Και αν οι φορείς του σιδηρόδρομου θέλουν να μπουν σε ένα δρόμο που θα οδηγήσει στην αξιοπιστία, θα πρέπει να δημοσιοποιούν από μόνοι τους τα περιστατικά αυτά και όχι να περιμένουν τις ελεγκτικές αρχές ή -πιο συχνά- τους συνδικαλιστές για να πληροφορηθεί το κοινό.

    * * *

    Την Τρίτη, ο Υφυπουργός Μεταφορών Βασίλης Οικονόμου επιβιβάστηκε σε θάλαμο μηχανοδήγησης συρμού του Προαστιακού από το Σταθμό Λαρίσης προς τις Αφίδνες, (η αλήθεια είναι πως πιο συχνά βρίσκεις πολιτικό σε καμπίνα οδήγησης παρά σε θέση τρένου) προκειμένου να «επιθεωρήσει» τη λειτουργία της γραμμής. Ο υφυπουργός δήλωσε χαρούμενος όταν βλέπει «έμπειρους και καταρτισμένους οδηγούς στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο.» Θυμίζουμε ότι μία εβδομάδα νωρίτερα, το σωματείο των μηχανοδηγών κατηγορούσε μέσω social media τον υφυπουργό για ενοχοποίηση του μηχανοδηγού που ενεπλάκη στο συμβάν της Δουκίσσης Πλακεντίας. Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε πως απαιτούνται παρεμβάσεις στο τμήμα από ΣΚΑ ως Οινόη (ο σχετικός διαγωνισμός για το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση και αναμένεται.)

    Την ίδια ώρα που ο κ. Οικονόμου βρισκόταν στη γραμμή της Χαλκίδας, όσοι επιβάτες μετακινούταν στη γραμμή του Αεροδρομίου, βίωναν το απόλυτο χάος με ακυρώσεις δρομολογίων -μερικές και ολικές- και μεγάλες καθυστερήσεις. Πρέπει να ήταν η χειρότερη μέρα εδώ και μήνες για τη γραμμή και αυτό φαίνεται και από τις ανακοινώσεις της Hellenic Train μέσω της εφαρμογής telegram. Ίσως οι πολιτικοί που κάνουν «επιθεωρήσεις» μέσων μαζικής μεταφοράς θα έπρεπε να μιλούν και με επιβάτες κάπου κάπου για να έχουν την πλήρη εικόνα.

    * * *

    Από αυτή τη Δευτέρα επέστρεψαν τα (ελάχιστα εναπομείναντα) επιβατικά δρομολόγια στον Έβρο στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ορεστιάδα, με τη σχετική κοινή ανακοίνωση της Hellenic Train και του ΟΣΕ να εκδίδεται την προηγούμενη μέρα. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, με το πρώτο δρομολόγιο στο σταθμό της Ορεστιάδας έφτασε ένας επιβάτης, ενώ προς την Αλεξανδρούπολη αναχώρησαν 3. Στο τμήμα Ορεστιάδα – Ορμένιο τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται με λεωφορεία μέχρι νεοτέρας.

    * * *

    Σύμφωνα με δεδομένα του ΟΣΕ για την επιβατική κίνηση του σταθμού του Αεροδρομίου της Αθήνας τον Ιούλιο του 2024, τον σταθμό χρησιμοποίησαν 362.044 επιβάτες του Μετρό και 96.246 επιβάτες του Προαστιακού. Σχεδόν 4 στους 5 δηλαδή χρησιμοποίησαν το Μετρό, με την Hellenic Train να μην επιθυμεί να αυξήσει τα δρομολόγια πέρα από όσα είναι αναγκασμένη να εκτελεί βάση σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο (ένα την ώρα προς Πειραιά και ένα προς Άνω Λιόσια, τα οποία μερικές φορές «κόβονται» για λόγους διαχείρισης της κυκλοφορίας). Τον ακόλουθο μήνα, Αύγουστο, με το Μετρό μετακινήθηκαν 334.902 επιβάτες και με τον Προαστιακό 88.498. Τέλος τον Σεπτέμβριο, 362.124 επιβάτες μετακινήθηκαν με το Μετρό και 95.042 με τον Προαστιακό. Σημειώνεται ότι η Hellenic Train και η ΣΤΑ.ΣΥ. αποζημιώνουν την εταιρεία διαχείρισης του Αεροδρομίου για τη χρήση του σταθμού με περίπου 1,06 ευρώ ανά επιβάτη.

    * * *

    Ένας εργαζόμενος στο έργο του Προαστιακού Δυτικής Αττικής ήταν ανάμεσα στους 4 συλληφθέντες για κλοπή σιδηροδρομικού υλικού στην περιοχή του Ασπροπύργου. Ο συγκεκριμένος συλληφθείς φέρεται να έδινε πληροφορίες σε ομάδες Ρομά που στη συνέχεια προχωρούσαν σε κλοπή του υλικού ιδιοκτησίας του ΟΣΕ. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από το υπουργείο ή τον ΟΣΕ για το περιστατικό και συγκεκριμένα για το αν θα υπάρξουν συνέπειες για τον ανάδοχο.

    * * *

    Πάτρα: Τα νέα δρομολόγια του Προαστιακού οδήγησαν τους επιβάτες να εγκαταλείψουν το μέσο.

    * * *

    Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής και Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος, αναφορικά με τον τρόπο που τοποθετούνται οι σταθμάρχες στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Συγκεκριμένα, ζητά ενημέρωση για το αν έχουν εντοπιστεί κενά στην εκπαίδευσή τους, το λόγο που δεν γίνονται προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των προϋποθέσεων για τις προσλήψεις.

    * * *

    Ουαλία: Ένας νεκρός και 15 τραυματίες σε σύγκρουση επιβατικών τρένων

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα