Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024

Σύμβαση με την ΕΤΕπ για το επενδυτικό σχέδιο των επόμενων σιδηροδρομικών έργων

Share

    Υπεγράφη, σήμερα, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η σύμβαση με αντικείμενο την υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) της στρατηγικής εφαρμογής και του επενδυτικού σχεδίου για την ελληνική σιδηροδρομική υποδομή, από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, Ιωάννη Τσακίρη.

    Παρόντες ήταν, επίσης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Βασίλης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, η Γενική Γραμματέας Μεταφορών, Δέσποινα Παληαρούτα και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Κωνσταντίνος Μαγουλάς.

     «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με την υψηλή τεχνογνωσία και την εμπειρία της θα παράσχει, άνευ ανταλλάγματος, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και κατ’ επέκταση στους Σιδηρόδρομους Ελλάδας, ένα συνεκτικό στρατηγικό και επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο θα αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό στην οργανωτική προσπάθεια του νέου φορέα», δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

    Ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε τους στόχους του έργου που θα υποστηρίξει η ΕΤΕπ και οι οποίοι συνοψίζονται στα εξής:

    • 1ον. Η κατάρτιση ενός στρατηγικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για την ίδρυση και τη λειτουργία της νέας Εταιρείας Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Υποδομής.
    • 2ον. Η κατάρτιση ενός βραχυπρόθεσμου / μεσοπρόθεσμου (2024-2034) σχεδίου δράσης για την υλοποίηση έργων προτεραιότητας.
    • 3ον. Η κατάρτιση μιας χρηματοδοτικής προσέγγισης που θα διασφαλίζει την αποδοτική και αποτελεσματική υλοποίηση του σχεδίου.

    Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε: «Αξιοποιώντας την προσφορά τεχνογνωσίας από την ΕΤΕπ, δημιουργούμε ένα σωστό και ορθολογικό πλαίσιο, επάνω στο οποίο θα στηριχθεί αυτή η κρίσιμη μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού τομέα».

    Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Ιωάννης Τσακίρης δήλωσε:

    «Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες της ΕΤΕπ αναμένεται τα επόμενα χρόνια να παρέχουν στην ελληνική κυβέρνηση την απαραίτητη τεχνική εμπειρογνωμοσύνη για την εφαρμογή μακροπρόθεσμων στρατηγικών, που θα βοηθήσουν το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας να είναι ασφαλές και ανταγωνιστικό. Συμβάλλοντας έτσι, όχι μόνο στην εν γένει οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά ανοίγοντας και τον δρόμο για την ανάπτυξη των υποδομών την επόμενη δεκαετία».

    athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα