Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου, 2024

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου: Μεταβολές δρομολογίων Λεωφορείων και Τραμ λόγω των παρελάσεων – Άνοιξε ο σταθμός Σύνταγμα του Μετρό

0
Ενημέρωση 28 Οκτωβρίου, ώρα 12:30 Άνοιξε ο σταθμός Σύνταγμα του Μετρό. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και μεταβολές δρομολογίων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς θα τεθούν σε ισχύ το πρωί της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου 2024 σε όλους τους δήμους της Αττικής λόγω των μαθητικών παρελάσεων για την εθνική επέτειο. Σημειώνεται πως όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας...

Χ. Σταϊκούρας: Οι εμπλεκόμενοι στο σιδηρόδρομο να αναλάβουν τις ευθύνες τους – Σύντομα ο διαγωνισμός για τα έργα στη Θεσσαλία

Share

    Στην κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει ο ελληνικός σιδηρόδρομος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

    Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όπου κατέθεσε νέα μηνυτήρια αναφορά, ο υπουργός ανέφερε: «Στην εισαγγελέα δεν πήγα για να δώσω στοιχεία και να πω ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Πήρα όλα τα πορίσματα και τα διαθέσιμα στοιχεία για όλα τα συμβάντα που έχουν γίνει από τον Δεκέμβριο του 2023 και μετά και δείχνουν ανθρώπινα λάθη και αμέλειες και τα παρέδωσα στην εισαγγελέα. Μέχρι ενός σημείου μπορεί κανείς να ελέγξει τι συμβαίνει στους συγκοινωνιακούς φορείς. Αν υπάρχουν περιστατικά με πορίσματα των ίδιων των εταιρειών που αποδεικνύουν ότι, για παράδειγμα, ο μηχανοδηγός παραβιάζει δύο φωτεινούς σηματοδότες (σ.σ.: ανακοίνωση του ΟΣΕ) ή ότι ο σταθμάρχης επιδεικνύει αμέλεια, αυτά τα στοιχεία χρειάζεται να σταλούν στη Δικαιοσύνη ώστε κάποιοι να στριμωχτούν και να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα στους τομείς ευθύνης τους.»

    Ο υπουργός παραδέχτηκε πως ο σιδηρόδρομος αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, τα οποία, όπως ανέφερε, έχουν συσσωρευτεί τις τελευταίες δεκαετίες, προσθέτοντας: «χωρίς να ωραιοποιώ καταστάσεις, κινούμαστε, με ευθύνη, προς τη σωστή κατεύθυνση σε πολλά διαφορετικά επίπεδα», κάνοντας αναφορά σε όσα είχε αναφέρει στη Βουλή περί έργων στις υποδομές με ευρωπαϊκούς πόρους και στη μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού τομέα, αλλά και σε δράσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας.

    Παράλληλα όμως, ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε πως πέρα από αυτά, «απαιτείται από όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα του σιδηροδρομικού έργου να επιδεικνύουν υψηλότερη ατομική και συλλογική ευθύνη, ώστε συμπληρωματικά με τις νέες τεχνολογίες, να ενισχύεται η ασφάλεια των μεταφορών και να αναβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η θεσμική πρωτοβουλία να κατατεθούν μηνυτήριες αναφορές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σχετικά με ανησυχητικά περιστατικά που έχουν λάβει χώρα στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Περιστατικά που βλάπτουν και τον σιδηρόδρομο και τη χώρα μας και τα οποία πρέπει να διερευνηθούν αρμοδίως, γιατί κανείς μας δεν είναι υπεράνω αξιολόγησης, ελέγχου και εφαρμογής του νόμου.»

    Όσον αφορά τα πολυαναμενόμενα έργα για την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου στη Θεσσαλία, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως εξαιτίας του μεγάλου κόστους των έργων, «απαιτείται εξαιρετικά ακριβής προετοιμασία για την εύρεση και σωστή κατανομή των πόρων και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως επίσης και πολυεπίπεδη συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.» Σύμφωνα με τον ίδιο, «το Υπουργείο, με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, θα προχωρήσει προσεχώς στη δημοπράτηση των εργολαβιών και τη δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάθεσης έργων.»

    Ο υπουργός ρωτήθηκε σχετικά με την πρόσφατη παραχώρηση της Αττικής Οδού και την ανάγκη υλοποίησης νέων έργων για τη βελτίωση του κυκλοφοριακού, απαντώντας πως «το Ελληνικό Δημόσιο εξασφάλισε – άμεσα – ένα μεγάλο αντίτιμο, ύψους 3,27 δισ. ευρώ, καθώς και σημαντικές ετήσιες χρηματοροές, το ύψος των διοδίων μειώθηκε από τα 2,8στα 2,5 ευρώ, εξασφαλίσθηκε η δωρεάν διέλευση για τους συμπολίτες μας με αναπηρία, ενώ διασφαλίστηκε η απρόσκοπτη λειτουργία ενός οδικού άξονα που αποτελεί, πλέον, αναπόσπαστο τμήμα του οδικού δικτύου του λεκανοπεδίου.» 

    Αν και παραδέχτηκε πως απαιτούνται νέα έργα καθώς η Αττική έχει κορεσμένο οδικό δίκτυο, ανέφερε πως οι διάφορες προτάσεις που δέχεται το υπουργείο από φορείς «θα πρέπει να προτεραιοποιηθούν, και να αναζητηθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και σχήματα, ώστε να μιλάμε σε ρεαλιστική βάση και να μην κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου» διευκρινίζοντας πως πέρα από τα οδικά έργα απαιτείται και «ενίσχυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, και αυτό κάνουμε με την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, τις επεκτάσεις του Μετρό, την αναβάθμιση των συρμών του Ηλεκτρικού και του Προαστιακού Δυτικής Αττικής».

    Τέλος, όσον αφορά το Μετρό Θεσσαλονίκης και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τις τεχνικές δοκιμές και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, o Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών απάντησε πως το Μετρό Θεσσαλονίκης εφαρμόζει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, σε συνδυασμό με τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ποιότητας, λειτουργικότητας και ασφάλειας. Οι δοκιμές ξεκίνησαν σε manual mode το καλοκαίρι του 2021, σε αυτόματη λειτουργία τον Οκτώβριο του 2022, και θα ολοκληρωθούν στο σύνολό τους στα τέλη του μήνα. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει τη δοκιμαστική λειτουργία στις αρχές Σεπτεμβρίου, και όλο τον Νοέμβριο θα υλοποιεί αποκλειστικά την τελευταία φάση της προσομοίωσης της εμπορικής λειτουργίας καθ’ όλη την ημέρα. 

    Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε πως τόσο το η ασφάλεια του συστήματος και των τρένων όσο και η επάρκεια της Εταιρείας Λειτουργίας και Συντήρησης και των διαδικασιών της, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος εκπαίδευσης του προσωπικού της είναι σε διαδικασία αξιολόγησης από την TUV, ενώ διέψευσε ότι έχει υπάρξει εκτροχιασμός βαγονιού, παρά μόνο ένας λάθος χειρισμός κατά τη μετακίνηση ενός συρμού εντός του Αμαξοστασίου στο χώρο συντήρησης και εκτός δικτύου Μετρό με πολύ μικρή ταχύτητα.

    Τέλος, για το κόμιστρο, ο υπουργός προανήγγειλε πως σύντομα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες και πως στις 30 Νοεμβρίου το Μετρό θα είναι έτοιμο για να λειτουργήσει.

    athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα