- Τον προσδιορισμό και εξέταση εναλλακτικών επιλογών (σεναρίων) με διαφορετικής κλίμακας παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των συρμών σειράς Ι, καθώς και των κριτηρίων αξιολόγησής τους.
- Την εξέταση των επιπτώσεων της περίπτωσης κατά την οποία δεν θα πραγματοποιηθεί κανενός είδους επέμβαση επί των συρμών.
- Την ενδεικτική περιγραφή του έργου αναβάθμισης αναφορικά με τις ανάγκες και τον τρόπο λειτουργίας των Γραμμών 2 και 3, καθώς του χρονικού προγραμματισμού υλοποίησης της αναβάθμισης.
- Την εκτίμηση επιβατικής κίνησης ανά σενάριο
- Την χρηματοοικονομική και κοινωνικοοικονομική ανάλυση με υπολογισμό των σχετικών δεικτών απόδοσης της επένδυσης.
- Την ανάλυση ευαισθησίας με προσδιορισμό των κρίσιμων μεταβλητών.
- Την πρόταση του βέλτιστου επενδυτικού σχεδίου
- Την εξέταση διαφόρων πηγών και μεθόδων χρηματοδότησης.
Τρία με τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν, σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, προκειμένου να γίνουν οι εργασίες τοποθέτησης συστήματος κλιματισμού στους συρμούς πρώτης γενιάς του Μετρό. Πρόκειται για τους 28 συνολικά συρμούς γαλλικής κατασκευής οι οποίοι κυκλοφορούν εδώ και 25 χρόνια στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό και εσχάτως, 4 από αυτούς, και στη γραμμή 1, και οι οποίοι δεν διαθέτουν κλιματισμό από κατασκευής τους, με συνέπεια οι συνθήκες μετακίνησης να είναι ιδιαίτερα κακές τις πιο ζεστές ημέρες.
Παράλληλα με την εγκατάσταση κλιματισμού, το σενάριο που προκρίνεται πλέον περιλαμβάνει την ανακατασκευή των 28 αυτών συρμών -στο πρότυπο της ανακατασκευής των 14 παλαιότερων συρμών του ΗΣΑΠ που βρίσκεται σε εξέλιξη- με στόχο την επέκταση της διάρκειας ζωής τους κατά μία 20ετία. Ανάμεσα στα συστήματα που αναμένεται να αντικατασταθούν, εφόσον η απόφαση ληφθεί, είναι το σύστημα έλξης, οι κινητήρες, καθώς και το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου συρμού TCMS.
Αν και μέχρι πριν λίγα χρόνια η ΣΤΑ.ΣΥ. υποστήριζε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης κλιματισμού στους συγκεκριμένους συρμούς, αυτό άλλαξε από πέρυσι όταν και διερευνήθηκε εκ νέου αυτό το ενδεχόμενο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις. Κύριο χαρακτηριστικό τους το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος, το οποίο, όπως είχε δηλώσει πριν από λίγους μήνες ο κ. Σταϊκούρας αναμένεται να φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ. Συγκριτικά, όταν το (μακρινό πλέον) 2009 η Αττικό Μετρό προχώρησε στην τοποθέτηση συστήματος κλιματισμού στους 14 από τους 21 συρμούς δεύτερης γενιάς του Μετρό (οι υπόλοιποι 7 διέθεταν ήδη), ο προϋπολογισμός ανήλθε σε μόλις 5.500.000 ευρώ για 168 μονάδες κλιματισμού.
Επόμενο βήμα, είναι η επιλογή της μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση του συστήματος κλιματισμού, με την ΣΤΑ.ΣΥ. να προχωρά αυτή την εβδομάδα σε αποστολή πρόσκλησης υποβολής προσφοράς προς μελετητική εταιρεία «για τη διερεύνηση της σκοπιμότητας της εγκατάστασης συστήματος κλιματισμού ως μέρους της αναβάθμισης συρμών σειράς 1.» Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 22.320 ευρώ με ΦΠΑ, ενώ η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 75 ημερών.
Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει τη συλλογή και ανάλυση στοιχείων και διερεύνηση με σκοπό:
Το βασικό σενάριο που θα εξεταστεί, θα είναι η εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού για τη βελτίωση των συνθηκών (θερμικής) άνεσης των επιβατών, καθώς και αντικατάσταση συστημάτων των συρμών που θα οδηγήσουν σε επέκταση χρόνου ζωής τους κατά 20 χρόνια, όπως ενδεικτικά αναφέρεται η αντικατάσταση του συστήματος έλξης, η αντικατάσταση κινητήρων και η αντικατάσταση συστήματος διαχείρισης και ελέγχου συρμού TCMS.
Επιπλέον, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο προμήθειας νέων συρμών με κλιματισμό, γεγονός που δείχνει πως στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και η μελλοντική απόσυρση των παλαιότερων συρμών του Μετρό και αντικατάστασή τους από νέους, αν αυτό θεωρηθεί περισσότερο συμφέρον. Πέρα από το κόστος, η επιβατική κίνηση και η αναμενόμενη διαθεσιμότητα των συρμών και η χωρητικότητα και ώρες λειτουργίας του δικτύου θα συνεκτιμηθούν ως κρίσιμοι παράγοντες για κάθε σενάριο.
Όποιο πάντως σενάριο και να επιλεγεί, το σίγουρο είναι πως θα απαιτηθεί αρκετή υπομονή, δεδομένου και του ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση για το έργο. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση των συρμών του ΗΣΑΠ βλέπουμε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις για το αντίστοιχο έργο ανακατασκευής 14 συρμών, με το έργο να μη φαίνεται να μπορεί να ολοκληρωθεί ούτε μέσα στο 2025.
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com