Αυτή την εβδομάδα, έγινε είδηση πως η ιταλική σιδηροδρομική εταιρεία Trenitalia αναδείχθηκε ως η καλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία της Ευρώπης από την οργάνωση Transport and Environment (Τ&E) που προωθεί τα φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ποια εταιρεία βρίσκονταν στον πάτο της λίστας ως η χειρότερη; Η “αδελφή” εταιρεία της Trenitalia στην Ελλάδα, Hellenic Train, στην ίδια θέση με τις εταιρείες γαλλικών συμφερόντων Eurostar και Ouigo.
Τα προβλήματα του ελληνικού σιδηρόδρομου είναι γνωστά τοις πάσι, με σημαντικό αριθμό αυτών να οφείλονται στην κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής που βρίσκεται υπό την ευθύνη του κρατικού ΟΣΕ. Όπως όμως φανερώνει και η σημερινή -ενδεικτική- εμπειρία ενός επιβάτη στον Προαστιακό της Αθήνας, και η Hellenic Train έχει σημαντικό μερίδιο της ευθύνης, προσφέροντας κακές υπηρεσίες στους πελάτες της.
Καταρχάς, ο οποιοσδήποτε επιβάτης εισέρχεται σε σταθμό του Προαστιακού θα έπρεπε να βλέπει και μία αφίσα που να τον προειδοποιεί πως θα πάρει το τρένο με δική του ευθύνη, αφού μέχρι και την ώρα άφιξης του δρομολογίου είναι μάλλον άγνωστο αν θα καταφέρει να ταξιδέψει στην ώρα του ή όχι. Οι όποιες ηχητικές (και μόνο) ανακοινώσεις γίνονται σε επιλεγμένους σταθμούς αν ο επιβάτης είναι τυχερός.
Οι καθυστερήσεις δυστυχώς βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και η Hellenic Train δεν έχει καταφέρει να βρει έναν τρόπο να τις εξομαλύνει κατά τη διάρκεια της μέρας. Έτσι, αν νωρίς το πρωί σημειωθεί έστω και μία καθυστέρηση σε ένα δρομολόγιο, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα εκδηλωθούν καθυστερήσεις και στα υπόλοιπα δρομολόγια, συχνά μέχρι και το βράδυ της ίδιας ημέρας. Εννοείται πως σε αυτή την περίπτωση, οι συνθήκες μετακίνησης ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής είναι κάκιστες, με τους επιβάτες να στοιβάζονται κυριολεκτικά μέσα στους συρμούς.
Το πρόβλημα αποκτά άλλες διαστάσεις όταν ο επιβάτης θέλει να χρησιμοποιήσει δύο διαδοχικά δρομολόγια του Προαστιακού μέσω μετεπιβίβασης. Στην περίπτωση αυτή, είναι πολύ πιθανό πως ο επιβάτης θα χάσει την “ανταπόκριση” με αποτέλεσμα είτε να καθυστερήσει παραπάνω είτε, αν θέλει να χρησιμοποιήσει ένα δρομολόγιο στη γραμμή της Χαλκίδας (όπου υπάρχουν ακόμα και δίωρα κενά μεταξύ των δρομολογίων) να πρέπει να αναζητήσει έναν άλλο τρόπο μετακίνησης.
Η λέξη “ανταπόκριση” παραπάνω μπαίνει ασφαλώς μέσα σε εισαγωγικά αφού, όπως ο παραπάνω επιβάτης πληροφορήθηκε σήμερα σε εκδοτήριο εισιτηρίων, η μοναδική ανταπόκριση στον Προαστιακό της Αθήνας, γίνεται στον σταθμό Κάτω Αχαρναί μεταξύ των δρομολογίων προς Κιάτο και προς Αεροδρόμιο. Οι μετεπιβιβάσεις στο σταθμό του ΣΚΑ προς τη γραμμή της Χαλκίδας δεν ονομάζονται επισήμως “μετεπιβιβάσεις” με αποτέλεσμα η εταιρεία να μην φέρει (όπως υποστήριξε εκδότης) καμία ευθύνη αν η μετεπιβίβαση χαθεί λόγω καθυστέρησης του πρώτου τρένου. Για τον ίδιο λόγο, ενημέρωσε ο εκδότης, δεν είναι δυνατή η έκδοση εισιτηρίου από τον αρχικό σταθμό ως τον τελευταίο αλλά ως αφετηρία πάνω σε αυτό αναφέρεται ο σταθμός Λαρίσης.
Δηλαδή, αν ένας επιβάτης θέλει να ταξιδέψει από τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας ως τον σταθμό του Αγίου Στεφάνου, εκδίδεται εισιτήριο από την Αθήνα (!) ως τον Άγιο Στέφανο και για το τμήμα από Πλακεντίας έως ΣΚΑ τίποτα (!) Παγκόσμια πρωτοτυπία για σιδηροδρομική εταιρεία, προφανώς.
Σε άλλο εκδοτήριο σταθμού όπου ο επιβάτης κατέφυγε για να αναζητήσει άλλο μέσο για τη μετακίνησή του, αφού αρχικά η εκδότρια τον ενημέρωσε πως “δεν είναι δικό της πρόβλημα” που δεν μπορεί να επιστρέψει το αντίτιμο του μη χρησιμοποιημένου εισιτηρίου (λόγω καθυστέρησης δρομολογίου της Hellenic Train πάντα), φιλοτιμήθηκε στη συνέχεια να προσπαθήσει να βρει λύση μετά από επιμονή του επιβάτη. Τελικά, ενημέρωσε πως ο λόγος που το refund δεν είναι εφικτό, είναι το ότι στο εισιτήριο αναγράφεται ως σταθμός αναχώρησης η Αθήνα και όχι ο πραγματικός σταθμός αναχώρησης και έκδοσης του εισιτηρίου από τον επιβάτη, κάτι το οποίο όπως είπαμε ο προηγούμενος εκδότης απλά ανέφερε ως φυσιολογικό.
Δυστυχώς, κατά τις παραπάνω δυσάρεστες προσπάθειες συνεννόησης με τους υπαλλήλους της Hellenic Train δεν κατέστη δυνατό να μαθευτούν τα ονόματά τους αφού, όπως υποστήριξαν, “απαγορεύεται να δώσουν τα στοιχεία τους σε επιβάτες”. Εργαζόμενοι ευρωπαϊκών σιδηροδρομικών εταιρειών που πάντα φέρουν καρτελάκια με το όνομά τους, προφανώς τραβάνε τα μαλλιά τους.
Τελικά, ο επιβάτης παραπέμφθηκε στη διαδικτυακή γραπτή επικοινωνία με την εταιρεία, ως ύστατη προσπάθεια να βρει το δίκιο του. Ακόμα κι αν αυτό συμβεί πάντως, είναι προφανές πως η όλη κακή εμπειρία δεν είναι δυνατό να αποζημιωθεί.
Τα τελευταία χρόνια, το ζητούμενο στον ελληνικό σιδηρόδρομο για έναν επιβάτη είναι να φτάσει στον προορισμό του με ασφάλεια, όπως και αν συμβεί αυτό. Έτσι, έχουμε φτάσει στο σημείο να δικαιολογούμε και τις κάκιστες υπηρεσίες που προσφέρει η Hellenic Train σε όσους λόγω ανάγκης ή άγνοιας ταξιδεύουν ακόμα με τρένο.
Χρόνος μπαίνει, χρόνος βγαίνει και φαινομενικά τίποτα δεν αλλάζει προς το καλύτερο στο σιδηρόδρομο. Όσοι, όπως εμείς, γράφουν συνεχώς για τα ζητήματα αυτά σχεδόν ακούγονται βαρετοί. Πλέον όμως, το λέει και ένας ευρωπαϊκός οργανισμός: αν κάποιος θέλει τις χειρότερες σιδηροδρομικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, ας ταξιδέψει με την Hellenic Train στην Ελλάδα.
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com