- Την αναδιάρθρωση του κόστους του οργανισμού. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα η ψηφιοποίηση της λειτουργίας και των υπηρεσιών του Ομίλου, η συνένωση όμορων τμημάτων σε κάθε εταιρεία, η βέλτιστη διαχείριση στόλου και δρομολογίων (τηλεματική) και η πρόσληψη ειδικού προσωπικού (οδηγών και τεχνικού προσωπικού).
- Την αύξηση των εσόδων. Η φιλοσοφία δεν είναι η αύξηση των τιμών των προϊόντων αλλά η διεύρυνση των χρηστών των δημόσιων συγκοινωνιών μέσω της συνέπειας στα δρομολόγια (τηλεματική), η βέλτιστη κάλυψη της Περιφέρειας Αττικής με στοχευμένη πύκνωση και σύνδεση των ενδοδημοτικών μεταφορών με τα μέσα σταθερής τροχιάς,το ζωνικό σύστημα προϊόντων (νέο σύστημα τιμολόγησης) που θα βασίζεται στη δικαιοσύνη (απόσταση) και την εμπιστοσύνη (συχνότητα χρήσης), τη πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής (Ενιαίο Ηλεκτρονικό Εισιτήριο) αλλά και νωρίτερα της λειτουργίας του ΑΣΣΚ με στοχευμένη πολιτική προληπτικού ελέγχου στις πύλες και σε κεντρικούς σταθμούς σε συνδυασμό με τη διεύρυνση του μέτρου της εισόδου από την πρώτη πόρτα για τα λεωφορεία και τη σύνδεση με τη νέα επιχειρηματικότητα και τα συστήματα πληροφορικής.
- Την σύνδεση του Ομίλου με τον πολίτη και το περιβάλλον. Θα ενταχθούν δράσεις διαχείρισης στόλου και παρακολούθησης στόχων εξοικονόμησης ενέργειας (σε κινητά και ακίνητα στοιχεία). Επίσης, θα διερευνηθεί η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων με νέα οικολογικής τεχνολογίας. Τέλος θα αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές του ΟΑΣΑ (στάσεις και μέσα) ώστε να συνδεθούν με δράσεις πολιτισμού ανοικτές προς του πολίτες.
Με αφορμή την χτεσινή απάντηση απάντηση του Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ Χρήστου Σπίρτζη στη Βουλή, επί της επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τα ελλείμματα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, το υπουργείο εξέδωσε non paper το οποίο περιέχει το στρατηγικό σχέδιο που θα ακολουθήσουν οι φρεσκοδιορισμένες διοικήσεις των ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ.
Σε αυτό αναφέρεται πως η στρατηγική αυτή θα στηριχθεί σε 3 άξονες:
Στους παραπάνω στόχους δεν αναφέρεται κάτι που δεν έχουμε ακούσει στο παρελθόν από προηγούμενες κυβερνήσεις και διοικήσεις των φορέων, ωστόσο είναι η πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση αναφέρεται αναλυτικά σε ένα σχέδιο δράσης για τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια του 2015 ο υπουργός Μεταφορών δεν συναντήθηκε ή επικοινώνησε προσωπικά ούτε μία φορά με τον τότε πρόεδρο του ΟΑΣΑ.
Επίσης χαρακτηριστικό είναι πως το μεγαλύτερο τμήμα του non paper αναλώνεται σε κατηγορίες προς τις προηγούμενες διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων σις οποίες ουσιαστικά το υπουργείο φορτώνει κάθε δυσλειτουργία και πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συγκοινωνίες σήμερα.