Ταξιδεύοντας με τη νέα γραμμή μετρό του Ντίσελντορφ που ανοίγει αυτό το Σάββατο δεν θα δεις καμία διαφήμιση. Η τέχνη όμως είναι παρούσα παντού.
Η γραμμή Wehrhahn, που κινείται από τα δυτικά προς το κέντρο της πρωτεύουσας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας διαθέτει 6 σταθμούς. Ο σχεδιασμός της ξεκίνησε το 2001, και έγινε με τρόπο πρωτοποριακό. Καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και μηχανικοί δούλεψαν μαζί από την πρώτη μέρα για να σχεδιάσουν μία γραμμή μετρό όπου η τέχνη θα είχε τον πρώτο λόγο.
Ο Βερολινέζος καλλιτέχνης Heike Klussmann και το αρχιτεκτονικό γραφείο Netzwerkarchitekten από το Ντάρμστατ κέρδισαν έναν πανευρωπαϊκό διαγωνισμό και ανέθεσαν σε 5 καλλιτέχνες την ανάπτυξη concept για το σχεδιασμό των σταθμών της νέας γραμμής. Μετά από 15 χρόνια μελετών και έργων με κόστος 843 εκατ. ευρώ, το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και φιλόδοξο.
Όλοι οι σταθμοί έχουν κοινά στοιχεία τόσο μεταξύ τους, όσο και με το αστικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Οι γεωμετρικές κατασκευές που έχουν τοποθετηθεί πάνω από το σκυρόδεμα δίνουν μία αίσθηση τριών διαστάσεων στους επιβάτες που κινούνται μέσα σε αυτούς. Οι σταθμοί είναι εξ ολοκλήρου υπόγειοι χωρίς κατασκευές πάνω από το επίπεδο του εδάφους, ενώ ορύγματα επιτρέπουν τη διάχυση του φυσικού φωτός μέσα σε αυτούς.
Ο σταθμός που σχεδιάστηκε από τον Ralf Brög διαθέτει τρεις «ατμοσφαιρικούς διαδρόμους ήχου» ενώ στην είσοδο του σταθμού που σχεδίασε η Ursula Damm κυριαρχούν οι αεροφωτογραφίες του Ντίσελντορφ. Μία τεράστια οθόνη LED πάνω από το επίπεδο διακίνησης επιβατών προβάλλει γεωμετρικές αναπαραστάσεις που αλλάζουν σε ζωντανό χρόνο ανάλογα με την κίνηση των επιβατών. Στο Benrather Straße, ο Thomas Stricker σχεδίασε ένα σταθμό που μοιάζει με διαστημόπλοιο. Έξι οθόνες προβάλλουν τρισδιάστατες εικόνες πλανητών ενώ κυριαρχεί ο ανοξείδωτος χάλυβας, οι κυρτές επιφάνειες, και η πανοραμική θέα προς το επίπεδο των αποβαθρών. Τέχνη και αρχιτεκτονική γίνονται ένα.
Όλοι οι καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν ήταν απόφοιτοι της Kunstakademie, της φημισμένης σχολής Καλών Τεχνών της πόλης και εκπρόσωποι της καλλιτεχνικής αναγέννησης που γνώρισε το Ντίσελντορφ από τη δεκαετία του 90.
Αν και πρωτοποριακή, η συνεργασία των καλλιτεχνών με τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς είχε και προβλήματα. Οι καλλιτέχνες χρειάστηκε σε αρκετές περιπτώσεις να αναθεωρήσουν τα σχέδια τους λόγω κατασκευαστικών περιορισμών, ενώ η χρήση κάποιων υλικών ανέβασε το κόστος του έργου.
Η δημοτική αρχή του Ντίσελντορφ πάντως υποστήριξε πλήρως τον καλλιτεχνικό χαρακτήρα της νέας γραμμής του μετρό συμφωνώντας μάλιστα με την μη ύπαρξη διαφημίσεων στους σταθμούς. Η γραμμή Wehrhahn του μετρό αντικατέστησε αρκετές γραμμές του τραμ της πόλης οι οποίες και καταργήθηκαν.
Πηγή: theguardian.com