- Η εκτός τόπου και χρόνου αντίδραση του ΟΑΣΑ στο περιστατικό με την τυφλή επιβάτη
- Ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ ζητά συγνώμη από την τυφλή επιβάτη και ετοιμάζει δράση για τα ΑμΕΑ
- Χωρίς δωρεάν μετακίνηση στις συγκοινωνίες της Αθήνας ΑμΕΑ που δεν κατοικούν στην Αθήνα
- Πόσο φιλικές για τα άτομα με αναπηρία είναι οι συγκοινωνίες της Αθήνας;
Ενημέρωση 11/5:
————————————————
Άλλο ένα περιστατικό ρατσιστικής συμπεριφοράς προς άτομο με αναπηρία είχαμε από υπάλληλο στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Όπως καταγγέλλει η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, οδηγός λεωφορείου στο Χαλάνδρι κάλεσε την αστυνομία προκειμένου να αποβιβάσει την τυφλή συμπολίτη μας από το όχημα. Αφορμή ήταν ο σκύλος-οδηγός τυφλών που την συνόδευε, κάτι που είναι απολύτως νόμιμο και σύμφωνο με τον κανονισμό λειτουργίας του ΟΑΣΑ.
Η συνέχεια δόθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Χαλανδρίου όπου κα Γκέρτσου υπέβαλε μήνυση για ρατσιστική συμπεριφορά εναντίον του οδηγού του λεωφορείου και του ΟΑΣΑ. Όπως καταγγέλλει μάλιστα, η αξιωματικός υπηρεσίας προσπάθησε να την αποτρέψει από το να υποβάλει μήνυση με το εξωφρενικό επιχείρημα πως ο οδηγός δεν άσκησε ρατσιστική επίθεση διότι αναφέρθηκε στο σκύλο και όχι στην επιβάτη ενώ και η ίδια η αστυνομικός δέχεται ρατσισμό, λόγω επαγγέλματος (!) Στο περιστατικό επενέβη και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος που προσπάθησε με τη σειρά του να μεταπείσει την καταγγέλουσα με τη δικαιολογία πως ο οδηγός έδειξε μεταμέλεια για την πράξη του. Η κα Γκέρτσου αναφέρει επίσης πως δέχθηκε πιέσεις να μην υποβάλει μήνυση από συνδικαλιστές του ΟΑΣΑ που επικοινώνησαν τηλεφωνικά μαζί της.
Παρόλα αυτά η μήνυση υπεβλήθη ενώ σύμφωνα με τη δημοσίευση της κας Γκέρτσου στον οδηγό επιβλήθηκε και διοικητικό πρόστιμο από τον ΟΑΣΑ.
Το περιστατικό συνέβη ένα μόλις μήνα μετά από ανάλογη καταγγελία εκπαιδευτή σκύλου-οδηγού τυφλών στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στο σταθμό Πανόρμου του Μετρό από τον υπεύθυνο του σταθμού. Τότε η καταγγελία έφτασε μέχρι τη διοίκηση του ΟΑΣΑ η οποία ανακοίνωσε πως «έχουν δοθεί εντολές στο προσωπικό των αστικών συγκοινωνιών για την αυστηρή τήρηση των διατάξεων που περιέχονται στους νόμους 4235/2014 και 4238/2014, σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται η μετακίνηση των τυφλών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με τη συνοδεία σκύλου οδηγού».
Το περιστατικό στο Χαλάνδρι μάλλον αποδεικνύει πως κάποιοι υπάλληλοι στις συγκοινωνίες δεν έχουν λάβει υπόψη τις εντολές της διοίκησης του ΟΑΣΑ.
Και αν η άγνοια του κανονισμού λειτουργίας της εταιρείας στην οποία εργάζεσαι σε κάνει κακό εργαζόμενο, τι να πούμε για το θράσος να καλείς την αστυνομία για να κατεβάσει από το λεωφορείο μία τυφλή συμπολίτη σου;
Ότι είχαμε γράψει πριν από ένα μήνα ισχύει ακόμα:
Το περιστατικό της 22ας Μαρτίου δεν πρέπει να φαντάζει και τόσο περίεργο δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μία χώρα με κατοίκους που έχουν ως συνήθεια να μην σέβονται τα τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία παρκάροντας σε ράμπες των πεζοδρομίων ή και πάνω σε αυτά και με δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία τα οποία φιλοξενούνται σε κτήρια τα οποία είναι μη προσβάσιμα.
Από την άλλη μεριά, προκύπτει μία ευθύνη και για τις διοικήσεις των συγκοινωνιών. Αν και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, και ιδιαίτερα το μετρό, φαίνεται πως είναι περισσότερο προσβάσιμα για τα ΑμεΑ από τα αντίστοιχα μέσα των περισσότερων ευρωπαϊκών πόλεων (το αν αυτό όντως είναι αληθές θα το αφήσω στην κρίση των ΑμεΑ), αναρωτιέμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που ο ΟΑΣΑ ή η ΣΤΑ.ΣΥ. ενημέρωσαν το προσωπικό τους για την εξυπηρέτηση των ατόμων αυτών μέσω ενός σεμιναρίου ή έστω ενός εγχειριδίου. Πότε ήταν η τελευταία φορά που διοργάνωσαν μία δράση για τα ΑμεΑ ή μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τις μετακινήσεις τους;
Ως πολίτες αυτής της πόλης θα πρέπει να μας προσβάλει που στις συγκοινωνίες της Αθήνας απασχολούνται άτομα τα οποία αγνοούν το αντικείμενο της εργασίας τους και δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και εφόδια για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Αντί για ανακοινώσεις που αναφέρουν το προφανές, ο ΟΑΣΑ θα έπρεπε μάλλον να ασχοληθεί με την εκπαίδευση του προσωπικού του.
Δείτε επίσης:
Φωτογραφία: Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου