95 εκατομμύρια ευρώ είναι το κόστος της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων με τις δημόσιες συγκοινωνίες για τον ΟΑΣΑ, συνολικά για το 2015 και το 2016, αλλά το υπουργείο Εργασίας δεν έχει πληρώσει ούτε ευρώ και ούτε και φαίνεται να αποδέχεται το χρέος του.
Σε απάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρ0ύγκαλου σε ερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για το πότε θα δοθούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ που πρέπει να δώσει το υπουργείο στον ΟΑΣΑ, όπως είχε αναφέρει τον Οκτώβριο του 2015 η αναπληρωτής υπουργός κ. Φωτίου, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε αναρμόδιος και παρέπεμψε τους βουλευτές στο υπουργείο Υποδομών.
Το υπουργείο Υποδομών με τη σειρά του πέταξε το μπαλάκι πίσω στο υπουργείο Εργασίας, αναφέροντας πως το υπουργείο Εργασίας είναι υποχρεωμένο να καταβάλλει στον ΟΑΣΑ το ποσό με το οποίο ζημιώνεται ο οργανισμός λόγω της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων, καθώς σύμφωνα με το νόμο, ο ΟΑΣΑ παρέχει το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης ή μετακίνησης με μειωμένο κόμιστρο μόνο όταν υπάρχουν συμβάσεις και πίστωση στο λογαριασμό του κάθε αρμόδιου υπουργείου. Το υπουργείο αυτό στην περίπτωση της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων είναι το υπουργείο Εργασίας.
Όπως προκύπτει από έγγραφο του ΟΑΣΑ, το σύνολο της δαπάνης του οργανισμού για την παροχή δωρεάν μετακίνησης σε ανέργους κατά το β’ εξάμηνο του 2015 έφτασε τα 29.502.450 ευρώ. Ο ΟΑΣΑ απέστειλε στο υπουργείο εργασίας σχέδιο σύμβασης με το ποσό αυτό αλλά το υπουργείο δεν υπέγραψε τη σύμβαση και οι δικαιούχοι άνεργοι μετακινήθηκαν δωρεάν «κατ εξαίρεση» με επίδειξη πρόσφατης βεβαίωσης του ΟΑΕΔ καθώς και αποδεικτικού ταυτότητας.
Για το 2016, ο ΟΑΣΑ έχει και πάλι αποστείλει στο υπουργείο Εργασίας σχέδια συμβάσεων, στα οποία το ποσό της δαπάνης για την παροχή φτάνει τα 65.587.500 ευρώ για το σύνολο της χρονιάς. Το υπουργείο μέχρι στιγμής δεν έχει και πάλι υπογράψει τις συμβάσεις, και οι άνεργοι συνεχίζουν να μετακινούνται ακόμα «κατ εξαίρεση».
Με λίγα λόγια, το υπουργείο Υποδομών εξήγγειλε για ψηφοθηρικούς λόγους την δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, την οποία και ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χωρίς να έχει συνεννοηθεί με το υπουργείο Εργασίας για το ύψος του ποσού το με το οποίο θα πρέπει να επιχορηγήσει τον ΟΑΣΑ. Οι δηλώσεις της κ. Φωτίου περί χρέους 10 εκατ. ευρώ προς τον ΟΑΣΑ το 2015, δείχνουν πως το υπουργείο της μάλλον είχε υποτιμήσει το ύψος του κόστους του μέτρου. Στη συνέχεια, ο ΟΑΣΑ παραβιάζει το νόμο μέχρι και σήμερα, παρέχοντας δωρεάν μετακίνηση σε ανέργους «κατ εξαίρεση», χωρίς να έχουν υπογραφεί συμβάσεις με το αρμόδιο υπουργείο (Εργασίας) όπως ορίζει ο νόμος. Όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση, ο ΟΑΣΑ επιβαρύνεται με ένα ποσό που θα πλησιάζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ ως το τέλος του 2016.
Ας μην ξεχνάμε και τα χρέη άλλων υπουργείων προς τον ΟΑΣΑ για τη δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο μετακίνηση άλλων ομάδων (φοιτητών, στρατιωτικών κλπ) ή άλλων ψηφοθηρικών μέτρων της κυβέρνησης (δωρεάν μετακίνηση τις μέρες του περυσινού δημοψηφίσματος). Καλό είναι να κάνεις κοινωνική πολιτική, αλλά το πετρέλαιο και τα ανταλλακτικά των λεωφορείων και οι μισθοί των οδηγών δεν θα πληρωθούν από μόνα τους.