Παράταση για το 2017 παίρνει η αναμονή για τη δημοπράτηση της γραμμής 4 του Μετρό. Αν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον περασμένο Ιούνιο είχε αναφέρει πως η δημοπράτηση θα γίνει ως το τέλος του 2016, η δημοπράτηση τώρα τοποθετείται στις αρχές του 2017.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, τα αίτια της καθυστέρησης είναι αφενός οι μελέτες, με το τμήμα Ευαγγελισμός – Γουδή το οποίο δεν είναι ώριμο μελετητικά, και αφετέρου το πρόβλημα της χρηματοδότησης. Η επιμονή του υπουργού Υποδομών Χ. Σπίρτζη να κατασκευάσει το έργο σε σύμπραξη με ιδιώτη, βρήκε απέναντι το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης καθώς και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Τελικά, σύμφωνα με την εφημερίδα, από τα 1,5 δις του προϋπολογισμού του έργου, το 25% θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ, ενώ το υπόλοιπο από την ΕΤΕπ με μακροχρόνιο δανεισμό και ευνοϊκούς όρους που περιλαμβάνει και 6ετή περίοδο χάριτος. Ακόμα πάντως εκκρεμεί η ολοκλήρωση της μελέτης κόστους-οφέλους και τα χρηματοοικονομικά, προκειμένου ο φάκελος του έργου να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ.
Το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή της γραμμής 4 θα έχει μήκος 12,5 χιλιόμετρα και θα περιλαμβάνει 14 σταθμούς (Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Νήαρ Ηστ, Ηλύσια, Ζωγράφου και Γουδή) ενώ αναμένεται να εξυπηρετεί 250.000 επιβάτες καθημερινά. Στο σταθμό Ακαδημία θα υπάρχει ανταπόκριση με τη γραμμή 2 (Πανεπιστήμιο) ενώ στο σταθμό Ευαγγελισμός με τη γραμμή 3 του Μετρό.
Η εφημερίδα εκτιμά πως αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, το διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2017 και τα έργα θα ξεκινήσουν μέσα στο 2018. Κάτι τέτοιο βέβαια είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο, αφού όλοι οι διαγωνισμοί αυτού του μεγέθους αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις, επαναπροκυρήξεις, ενστάσεις, και δικαστικές προσφυγές. Κατά συνέπεια, θα ήταν πιο ρεαλιστικό να δίναμε 2-3 χρόνια για την εξέλιξη του διαγωνισμού με τα έργα να ξεκινούν το νωρίτερο μέσα στο 2019 και να ολοκληρώνονται προς τα τέλη της επόμενης δεκαετίας.
Χαρακτηριστικές είναι και όλες οι καθυστερήσεις που είχαμε για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Τον Ιούλιο του 2014, ο υπουργός της τότε κυβέρνησης κ. Χρυσοχοΐδης είχε δηλώσει πως η χρηματοδότηση για την κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 (τότε το πρώτο τμήμα έφτανε ως τον Ευαγγελισμό) εξασφαλίστηκε και θα προερχόταν κατά 50% μέσω της ΕτΕπ και κατά 50% μέσω ΕΣΠΑ. Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ανακοινώθηκε η προσθήκη ακόμα 5 σταθμών και η αύξηση του προϋπολογισμού στα 1,2 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια, και πριν ακόμα ανέλθει στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως η χρηματοδότηση δεν έχει εξασφαλιστεί και ότι θα γίνει επανασχεδιασμός. Τελικά, αυτό που κατάφερε είναι ο περιορισμός του ποσοστού που θα καταβάλει οι ιδιώτης μέσω ΕΣΠΑ από το 33% στο 25%. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός του έργου ανέβηκε από 1,2 δις ευρώ επί Χρυσοχοΐδη σε 1,4 δις ευρώ επί Σπίρτζη, το οποία σήμερα είναι περίπου 1,5 δις ευρώ.
Ο κ. Σπίρτζης υπολόγιζε πως η δημοπράτηση του τμήματος από το Άλσος Βεΐκου ως το Γουδή θα γινόταν στο πρώτο τρίμηνο του 2016. Στη συνέχεια, στο τέλος του πρώτου τριμήνου και ενώ δεν είχε βρεθεί χρηματοδότηση, ο υπουργός υποσχόταν ότι η δημοπράτηση του τμήματος από το Άλσος Βεΐκου ως την Ακαδημία, στο κέντρο της Αθήνας θα γινόταν μέσα στο καλοκαίρι. Η επόμενη παράταση δόθηκε στις αρχές του καλοκαιριού από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος εξήγγειλε πως η δημοπράτηση της γραμμής 4 θα γίνει «μέσα στο 2016». Σήμερα πλέον μιλάμε για «αρχές του 2017» και βλέπουμε…
Πηγή: Καθημερινή