Ένα ακόμα σοβαρό τροχαίο ατύχημα συνέβη σήμερα το μεσημέρι με την εμπλοκή λεωφορείου του ΟΑΣΑ. Το ατύχημα συνέβη στο κέντρο του Πειραιά, στη συμβολή των οδών Φωτίου Κορυτσάς και Ασκληπιού και είχε ως αποτέλεσμα το λεωφορείο να τραυματίσει έναν ηλικιωμένο άνδρα και να χτυπήσει 20 περίπου αυτοκίνητα. Όπως γράφει η Ναυτεμπορική:
Όλα ξεκίνησαν όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, λύθηκε το χειρόφρενο του λεωφορείου που βρισκόταν στη συμβολή Φωτίου Κορυτσάς και Ασκληπιού.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, προηγήθηκε τροχαίο με ΙΧ αυτοκίνητα στη συμβολή των παραπάνω δρόμων. Ο οδηγός του λεωφορείου, που περνούσε από το σημείο, σταμάτησε και κατέβηκε να δει πώς θα περάσει από από εκεί.
[…] σύμφωνα με τους επιβάτες, εκείνη τη στιγμή το λεωφορείο άρχισε να κατηφορίζει ακυβέρνητο, παρασέρνοντας δέντρα, σταθμευμένα αυτοκίνητα και έναν άνδρα μεγάλης ηλικίας, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στα πόδια. Η ανεξέλεγκτη πορεία του λεωφορείου σταμάτησε όταν παρέσυρε δύο παρκαρισμένα αυτοκίνητα, τα οποία του έφραξαν τον δρόμο.
Είναι ενδιαφέρον πως υιοθετείται αυτομάτως η άποψη πως «λύθηκε το χειρόφρενο του λεωφορείου», χωρίς η πληροφορία αυτή να αποδίδεται σε συγκεκριμένο άτομο με γνώση του περιστατικού και χωρίς φυσικά να έχει προηγηθεί κάποια έρευνα.
Η παραπάνω είδηση θα μείνει στην επικαιρότητα για λίγες ώρες, αλλά το τι θα επακολουθήσει στη συνέχεια μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Μπορούμε να υποθέσουμε όμως πως η τροχαία θα διερευνήσει το περιστατικό, και στη συνέχεια η ΟΣΥ (λογικά μέσω ασφαλιστικής εταιρίας) θα κληθεί να πληρώσει αποζημίωση στον άτυχο άνδρα και στους ιδιοκτήτες των οχημάτων που υπέστησαν βλάβη. Η υπόθεση μπορεί να λήξει με κάποιον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ή μπορεί και να καταλήξει στα δικαστήρια αν οι εμπλεκόμενοι έχουν μεγαλύτερες αξιώσεις από την εταιρία.
Το αν θα αποδοθεί κάποια ευθύνη στο εσωτερικό της ΟΣΥ, επίσης μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Ακόμα και αν ο οδηγός του λεωφορείου ακολούθησε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες (πάτησε όντως τον διακόπτη του χειρόφρενου κλπ) και το χειρόφρενο λύθηκε «ως διά μαγείας», είναι προφανές ότι υπάρχουν ευθύνες στο προσωπικό που συντήρησε το λεωφορείο και σε αυτούς που έβαλαν την υπογραφή τους ώστε το λεωφορείο αυτό να εκτελέσει δρομολόγιο.
Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με πολλές χώρες του εξωτερικού, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος φορέας που να αναλαμβάνει τη διερεύνηση περιστατικών οδικών ατυχημάτων δημόσιας ή Ι.Χ. λεωφορείων, όπως συμβαίνει με τα αεροπορικά, τα ναυτικά, και τα σιδηροδρομικά ατυχήματα. Πέρα δηλαδή από τις ευθύνες που θα αποδοθούν από την έρευνα της τροχαίας, δεν υπάρχει κάποιος που θα απαντήσει στο ερώτημα «για ποιους λόγους συνέβη το ατύχημα;» αλλά και στο «πώς θα αποφευχθεί ένα παρόμοιο ατύχημα στο μέλλον;» με προτάσεις για συγκεκριμένους κανονισμούς κλπ. που πρέπει να τεθούν σε ισχύ.
Την ίδια στιγμή, τόσο η ΟΣΥ όσο και ο ΟΑΣΑ κρατούν σιωπηρή στάση αμέσως μετά από κάθε οδικό ατύχημα ή άλλο συμβάν (βλ. λεωφορεία που αναφλέγονται) λες και πρόκειται για ένα «εσωτερικό πρόβλημα» της εταιρίας το οποίο δεν πρέπει να βγει προς τα έξω. Ποτέ δεν δημοσιεύονται πορίσματα ΕΔΕ ή άλλων ερευνών για οδικά ατυχήματα, αλλά ούτε καν στατιστικά για τα συμβάντα αυτά.
Πρέπει κάποια στιγμή οι συγκοινωνιακοί φορείς και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι να συνειδητοποιήσουν ότι τα οδικά ατυχήματα των λεωφορείων μας αφορούν όλους. Η δημοσίευση με απόλυτη διαφάνεια όλων των γεγονότων είναι προς το συμφέρον του επιβατικού κοινού αλλά και της οδικής ασφάλειας γενικότερα. Η μυστικοπάθεια σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει στην επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος αλλά δημιουργεί επιπλέον ερωτήματα για το πόσο ασφαλείς πρέπει να νιώθουμε ως επιβάτες των λεωφορείων αλλά και γενικά ως μετακινούμενοι στους δρόμους της Αθήνας.
Φωτο: naftemporiki.gr