- Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο
- Δεν έχει οριστικοποιηθεί η διαδικασία μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο
- Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες δεν έχουν ενημερωθεί για το ηλεκτρονικό εισιτήριο
- Το επιβατικό κοινό παραμένει ανενημέρωτο για το ηλεκτρονικό εισιτήριο
- Δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει με τις μετακινήσεις στον Προαστιακό
Ενώ οι σταθμοί του Μετρό κλείνουν σταδιακά κάθε Σαββατοκύριακο για την εγκατάσταση των πυλών εισόδου και εξόδου που θα χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το επιβατικό κοινό των μέσων μαζικής μεταφοράς της Αθήνας βρίσκεται ακόμα στο σκοτάδι σχετικά με νέο σύστημα εισιτηρίου που θα τεθεί σε λειτουργία κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες.
Αν και ο διαγωνισμός για το έργο του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ηλεκτρονικό εισιτήριο) ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2014 και η σύμβαση υπεγράφη ένα μήνα αργότερα με σκοπό να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια, το έργο συνεχίζεται με τη μέθοδο του «βλέποντας και κάνοντας», και με σημαντικές εκκρεμότητες να αφήνονται κυριολεκτικά για την τελευταία στιγμή.
Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα είναι χαρακτηριστική της προχειρότητας με την οποία έχει αντιμετωπιστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο:
Το αρχικό χρονοδιάγραμμα μιλούσε για πλήρη λειτουργία του συστήματος από τον Ιανουάριο του 2017 αλλά ο ανάδοχος του έργου (τι έκπληξη!) το έχει ήδη υπερβεί. Επίσημη ενημέρωση από τον ΟΑΣΑ εννοείται πως δεν υπάρχει και όλες οι πληροφορίες βγαίνουν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και συγκεκριμένα από τον ίδιο τον υπουργό. Ο κ. Σπίρτζης που πριν από επτά μήνες δήλωνε πως γίνεται προσπάθεια ώστε το ηλεκτρονικό εισιτήριο να χρησιμοποιείται στα λεωφορεία από το καλοκαίρι του 2016, τώρα δηλώνει πως γίνεται προσπάθεια ώστε το ηλεκτρονικό εισιτήριο να τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο. Η φράση «γίνεται προσπάθεια» για άλλη μία φορά σημαίνει πως ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει και όλα γίνονται με τη μέθοδο «βλέποντας και κάνοντας».
Πέρα από το «πότε;» σημαντικό ερώτημα, ακόμα αναπάντητο, είναι και το «πως;». Κανείς δε γνωρίζει ποια θα είναι ακριβώς η διαδικασία μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Πότε, πώς και από πού οι κάτοχοι χάρτινων καρτών απεριορίστων διαδρομών θα μπορούν να τις μετατρέψουν σε ηλεκτρονικές, για ποιο χρονικό διάστημα θα χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα το χάρτινο και το ηλεκτρονικό εισιτήριο (διαδικασία απαραίτητη προκειμένου να μην επικρατήσει αλαλούμ), τι ακριβώς θα ισχύει για δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης και μειωμένου κομίστρου. Η λογική λέει πως αυτά έπρεπε να είχαν αποφασιστεί και είναι γνωστά πολύ πριν τεθεί σε λειτουργία το ηλεκτρονικό εισιτήριο, πολύ φοβόμαστε όμως πως όλα θα ανακοινωθούν την τελευταία στιγμή.
Αν ένας επιβάτης ρωτήσει έναν υπάλληλο σε κάποιο εκδοτήριο εισιτηρίων από πότε θα χρησιμοποιείται το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα λάβει διάφορες απαντήσεις που ποικίλουν από «δεν ξέρω» και «δεν μας έχουν ενημερώσει» μέχρι «από τον άλλο μήνα» και «μέχρι το καλοκαίρι». Θα γίνει κάποια οργανωμένη ενημέρωση ή σεμινάριο στους υπαλλήλους σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο ή θα μάθουν τι θα συμβεί ταυτόχρονα με τους επιβάτες; Ίσως σε μία σοβαρή χώρα, τέτοιες «λεπτομέρειες» δεν θα αφήνονταν για την τελευταία στιγμή.
Το ότι δεν έχουν παρθεί ακόμα σημαντικές αποφάσεις για το έργο, σημαίνει ότι είναι αδύνατο και να δοθούν έγκυρες πληροφορίες στους επιβάτες. Αν ο ΟΑΣΑ αντιμετώπιζε την ενημέρωση των επιβατών με σοβαρότητα θα έπρεπε να είχε ήδη οργανώσει καμπάνια ενημέρωσης (μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια) πολλές εβδομάδες (ή και μήνες) πριν την έλευση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Λέγοντας καμπάνια ενημέρωσης δεν εννοούμε φυσικά πανάκριβες κρατικές διαφημίσεις ή πληρωμένες συνεντεύξεις σε έντυπα χαμηλής αναγνωσιμότητας αλλά χρήση των μέσων που ήδη διαθέτει ο ΟΑΣΑ (σταθμοί, οχήματα, ιστοσελίδες, εφαρμογές κλπ).
Αν και ο ΟΑΣΑ θέλει να προχωρήσει σε εγκατάσταση πυλών εισόδου/εξόδου και στον Προαστιακό της Αθήνας, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει προειδοποιήσει πως το σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου του ΟΑΣΑ δεν είναι συμβατό με το σύστημα που θέλει να χρησιμοποιήσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τα δικά της ηλεκτρονικά εισιτήρια. Έτσι, ο κίνδυνος να μην είναι δυνατή η μετεπιβίβαση επιβατών του Προαστιακού στα μέσα του ΟΑΣΑ με το ίδιο εισιτήριο είναι υπαρκτός. Το τι θα αποφασιστεί τελικά, μένει να το δούμε.
Δυστυχώς τίποτα από τα παραπάνω δεν μας εκπλήσσει γνωρίζοντας την προχειρότητα με την γίνεται η διαχείριση πολλών θεμάτων που αφορούν τις συγκοινωνίες της Αθήνας (η τηλεματική ήταν διδακτική εμπειρία). Ας ελπίσουμε να δούμε λίγη σοβαρότητα και επαγγελματισμό έστω και την τελευταία στιγμή.