Έως το 2018 το Μετρό στον Πειραιά, αν λυθούν τα οικονομικά προβλήματα

Η επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά. Πηγή: Αττικό Μετρό
Η επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά. Πηγή: Αττικό Μετρό

Σε 5μιση χρόνια θα ολοκληρωθεί η επέκταση του Μετρό από το Χαϊδάρι ως τον Πειραιά, μόνο όμως εάν βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι. Ο υφυπουργός υποδομών κ. Γιάννης Μαγκριώτης ενημέρωσε χτες την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της επέκτασης.

Η εξεύρεση των απαραίτητων πόρων, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υποδομών, θα επιτευχθεί μέσω της αναμόρφωσης του ΕΣΠΑ που αυτή την εποχή βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και από το πέμπτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (θα διαδεχθεί το ΕΣΠΑ) το οποίο θα χρηματοδοτήσει κυρίως έργα μέσων σταθερής τροχιάς (Σιδηρόδρομο, Μετρό κλπ.).

Ανάδοχος για την κατασκευή της επέκτασης, προϋπολογισμού 725 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ – Ghella SPA – Alstom Transport. Τη σύμβαση αυτή θα διαδεχθούν 5 ανεξάρτητες συμβάσεις που θα καλύψουν ειδικά ηλεκτρομηχανολογικά και σιδηροδρομικά αντικείμενα (σηματοδότηση, σύστημα επιτήρησης συρμών – ATS, συλλογή κομίστρου, ασύρματες τηλεπικοινωνίες και σύστημα αυτοματισμού και ελέγχου κτιρίων – BACS) που θα συντονισθούν και με την κύρια σύμβαση όπως απαιτείται τεχνικά και λειτουργικά.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Το Βήμα, πρόβλημα στη συνέχιση των έργων της Αττικό Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προκύπτει από την προσωρινή αναστολή χορήγησης δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η ΕΠεπ ζητάει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού 1370/2007 για τις δημόσιες επιβατικές σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές.

Τους τελευταίους μήνες η Αττικό Μετρό λαμβάνει πόρους αποκλειστικά μέσω της κρατικής επιχορήγησης αφού πλέον έχει διαχωριστεί με τη θυγατρική της, ΑΜΕΛ. Βάση του ευρωπαϊκού κανονισμού, ο ΟΑΣΑ θα πρέπει να πληρώνει την Αττικό Μετρό για την χρήση της υποδομής. Τα έξοδα της εταιρίας θα ξεπεράσουν σύντομα τα 100 εκατ. ευρώ κατ’ έτος μόνο για πληρωμή τοκοχρεωλυσίων

Η ΕΤΕπ, χρηματοδοτεί κατά 38% τις επεκτάσεις των γραμμών 2 και 3 του Μετρό συνολικού κόστους 2,2 δις ευρώ. Το 43% καταβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΣΠΑ, ΚΠΣ κ.λπ.) και το 19% από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό, από το Χαϊδάρι (Αγία Μαρίνα) προς τον Πειραιά (Δημοτικό Θέατρο) περιλαμβάνει την κατασκευή σήραγγας 7,6 χιλιομέτρων και έξι σταθμών στις περιοχές Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Οταν τεθεί σε λειτουργία θα εξυπηρετεί περισσότερους από 135.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση και θα συνδέσει το αεροδρόμιο της Αθήνας με το λιμάνι του Πειραιά.

Δείτε ακόμα: Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Ιανουάριος 2012

Πηγές: euro2day.gr, tovima.gr

Creative Commons License
Αυτό το έργο χορηγείται με άδεια
 Creative Commons Attribution – NonCommercial 3.0 Ελλάδα