- Δύο σταθμούς στην επέκταση μήκους 1,5 χλμ της γραμμής 2 προς Ανθούπολη: Περιστέρι, Ανθούπολη
- Ένα σταθμό στην επέκταση μήκους 1,5 χλμ της γραμμής 3 προς Χαϊδάρι: Αγία Μαρίνα, και
- Τέσσερις σταθμούς στην επέκταση μήκους 5,5 χλμ της γραμμής 2 προς Ελληνικό: Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό.
- Επέκταση γραμμής 2 προς Ίλιον: Χωρίς χρηματοδότηση παραμένει και η επέκταση της γραμμή 2 από την Ανθούπολη προς το Ίλιον. Το μήκος της επέκτασης είναι 4 χλμ και θα περιλαμβάνει 3 σταθμούς (Κηπούπολη, Πετρούπολη, Ίλιον). Το έργο βρίσκεται στη φάση των μελετών.
- Υπογειοποίηση του τμήματος Φάληρο – Πειραιάς της γραμμής 1 (ΗΣΑΠ): Εκτός χρηματοδότησης ΕΣΠΑ έμεινε το έργο της υπογειοποίησης του τμήματος αυτού της γραμμής 1 και έτσι η κατασκευή του αναμένεται να καθυστερήσει αρκετά. Στο έργο περιλαμβάνεται και η κατασκευή του σταθμού Καμίνια στο μέσο της διαδρομής.
- Επέκταση του Τραμ από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας προς το λιμάνι του Πειραιά. Τη δημιουργία κυβέρνησης ώστε να πέσουν οι υπογραφές αναμένει το έργο της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά. Από τη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης (λογικά μέσα στο 2012), θα απαιτηθούν 2 περίπου χρόνια για την κατασκευή του έργου. Η νέα γραμμή 5,4 χλμ θα συνδέει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με το λιμάνι του Πειραιά και αναμένεται να ενισχύσει την επιβατική κίνηση του μέσου σταθερής τροχιάς κατά 25.000 άτομα, συμβάλοντας στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης.
- Κατασκευή του νέου σταθμού ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα: Η Αττικό Μετρό θα αναλάβει το ρόλο του τεχνικού συντονιστή των μελετών και της κατασκευής του νέου σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων, πάνω από το νέο αμαξοστάσιο του Μετρό στον Ελαιώνα. Στις 30 Μαΐου υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας της Αττικό Μετρό, του Δήμου Αιγάλεω και των ΚΤΕΛ για διευκόλυνση των διαδικασιών. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από ιδιώτες (ΚΤΕΛ).
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την εγκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης στις επεκτάσεις των γραμμών 2 και 3 του Μετρό. Οι εργασίες ξεκίνησαν αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης της SIEMENS στις 15 Μαρτίου που εκκρεμούσε εδώ και 3 χρόνια.
Η παράδοση των σταθμών (που κατασκευαστικά είναι έτοιμοι) θα γίνει σταδιακά από τις αρχές μέχρι τα μέσα περίπου του 2013, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και των δοκιμών λειτουργίας. Πρώτη επέκταση που θα παραδοθεί είναι αυτή προς Ανθούπολη, στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επέκταση προς Χαϊδάρι, ενώ το καλοκαίρι του 2013 αναμένεται να παραδοθεί και η επέκταση προς Ελληνικό. Έτσι, σε ένα χρόνο από σήμερα στο δίκτυο του Μετρό θα έχουν προστεθεί 7 νέοι σταθμοί. Πρόκειται για:
Επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά
Η επέκταση της γραμμής 3 από το Χαϊδάρι (σταθμός Αγίας Μαρίνας) προς τον Πειραιά θα είναι το μεγαλύτερο έργο μετρό που θα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αθήνα για τα επόμενα χρόνια.
Η κατασκευή της επέκτασης, προϋπολογισμού 515 εκατ. ευρώ θα γίνει από την κοινοπραξία J&P Αβαξ–Ghella SPA–Alstom Transport. Αυτό τον καιρό, συνεχίζονται οι τοπογραφικές εργασίες από την Αττικό Μετρό ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα συμπληρωματικών γεωτρήσεων κατά μήκος της επέκτασης. Οι οριστικές μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Φεβρουάριο του 2013, οπότε αναμένεται να έρθει και το μηχάνημα διάνοιξης σηράγγων (μετροπόντικας) από το εξωτερικό.
Ο μετροπόντικας αναμένεται να διανύσει τα πρώτα 171 μέτρα, από το σημείο εισόδου μέχρι το φρέαρ Κομνηνού τον Ιούνιο του 2013.
Κατόπιν, θα διανύσει την απόσταση μέχρι τον σταθμό Αγία Βαρβάρα (434 μέτρα) έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2013. Έως τον σταθμό Κορυδαλλού (1.628 μέτρα) μέχρι τον Μάιο του 2014, έως τον σταθμό Νίκαιας (1.284 μέτρα) μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 και έως τον σταθμό Μανιάτικων (842 μέτρα) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015.
Στη συνέχεια, θα συνεχίσει μέχρι τον σταθμό Πειραιά (ανάμεσα στους σταθμούς του ΗΣΑΠ και του Προαστιακού, 1.211 μέτρα) έως τα τέλη Ιουλίου του 2015, μέχρι τον σταθμό στο Δημοτικό Θέατρο (712 μέτρα) έως τον Οκτώβριο του 2015 και θα ολοκληρώσει τα τελικά 460 μέτρα μέχρι τον Ιανουάριο του 2016.
Ταυτόχρονα, θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την κατασκευή των σταθμών και μετά την εγκατάσταση τους συστήματος σηματοδότησης από τη Siemens και τις απαραίτητες δοκιμές, η επέκταση αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο 2017. Αυτό, φυσικά, αν δεν υπάρξουν χρονοβόρες καθυστερήσεις λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων που σίγουρα θα βρεθούν ή λόγω άλλων προβλημάτων.
Δείτε τα σχεδιαγράμματα αποκατάστασης επιφανείας των σταθμών της επέκτασης προς Πειραιά.
Η επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά έχει μήκος 7,6 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 6 νέους σταθμούς: Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Όταν τεθεί σε λειτουργία θα εξυπηρετεί περισσότερους από 135.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση, ενώ με την οριστική ολοκλήρωση της γραμμής, θα είναι εφικτή η απευθείας σύνδεση του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος με το λιμάνι του Πειραιά μέσα σε λιγότερο από μία ώρα.
Γραμμή 4 του Μετρό
Χωρίς χρηματοδότηση εξακολουθεί να παραμένει το έργο της κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό και συγκεκριμένα το πρώτο τμήμα που θα κατασκευαστεί, από το Άλσος Βεΐκου μέχρι τον Ευαγγελισμό που θα περιλαμβάνει 9 σταθμούς. Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας δεν θα είναι έκπληξη αν η κατασκευή της γραμμής μετατεθεί χρονικά λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Αυτό τον καιρό πάντως συνεχίζονται οι μελέτες, ενώ στην καλύτερη περίπτωση η δημοπράτηση του έργου θα γίνει μέσα στο 2013.
Το τμήμα Άλσος Βεΐκου- Ευαγγελισμός της γραμμής 4, προϋπολογισμού 1 δις ευρώ, θα καλύπτει μια απόσταση 8,5 χλμ. με 9 νέους σταθμούς (Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός). Θα εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 200.000 επιβάτες στους Δήμους Γαλατσίου και Αθηναίων.
Η γραμμή 4 θα έχει συνολικό μήκος 33 χλμ. με 29 νέους σταθμούς και σχεδιάζεται να εξυπηρετήσει ιδιαίτερα πυκνοδοµηµένες περιοχές, όπως Γαλάτσι, Κυψέλη, Εξάρχεια, Παγκράτι, Βύρωνα, Ζωγράφου, Ιλίσια, Ψυχικό, Χαλάνδρι, Μαρούσι κ.ά. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του συνόλου του έργου θα είναι 3,3 δισ. ευρώ ενώ καθημερινά θα εξυπηρετούνται περίπου 500.000 επιβάτες.
Επέκταση γραμμής 2 προς Ίλιον – Άλλα έργα της Αττικό Μετρό
Δείτε επίσης: Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Μάρτιος 2012
Πηγή: Αττικό Μετρό
Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.